Fyllinger

Fyllinger

Når tennene er skadet enten av karies, slitasje eller annen skade, vil tannlegen oftest kunne reparere dette med en fylling. Det finnes flere fyllingsmaterialer, men det mest brukte er komposittfyllinger.

Karies gjør at tennene brytes ned av biprodukter fra bakteriekolonier som lever på tannoverflatene, såkalt plakk. Ubehandlet tannkaries fører til kaviteter, eller hull, som videre kan føre til tannverk og, i verste fall, til at tannen går tapt. Bakteriene i plakken lever på gjærende karbohydrater som, for eksempel, mat som inneholder sukker eller andre karbohydrater.

Forebygging av hull

Forebygging av hull, syreskader og tannkjøttssykdom er den beste måten å redusere fremtidige utgifter til tannlegen på. Spis deg mett til hvert måltid slik at du slipper å småspise. Mellom måltider er det best å drikke vann. Melk, saft, brus og fruktjus inneholder sukker, som øker faren for hull. Brus, saft og jus inneholder også alltid syre, som over tid etser bort emaljen.

God munnhygiene innebærer systematisk tannpuss med fluortannpasta morgen og kveld samt riktig bruk av tanntråd eller interdentalbørster. Spør oss gjerne om gode råd i forbindelse med tannpuss og -hygiene!

Identifisering av hull

Kariesangrep eller begynnelsen på hull, oppdages gjerne hos tannlegen ved å se på røntgenbilder. Når angrepet har gått gjennom emaljen blir tannen skadet. Tannen må da repareres for å unngå forverring av skaden. Før dette kan det være aktuelt med forebyggende tiltak som fluorbehandling, kostholdsendring eller instruksjon i hygiene.

Selv om hull kan være vanskelig å se med det blotte øyet, er det flere symptomer som du kan være oppmerksom på. Opplever du økt følsomhet for søte ting, kulde eller varme (ising i tennene), verk, hevelse eller ømhet kan du ha et kariesangrep. Kariesangrepet kan imidlertid også være helt symptomfritt, derfor anbefaler vi regelmessige tannlegebesøk med undersøkelse. Husk at selv om symptomene skulle forsvinne, kan du fremdeles ha hull.

Behandling av hull

Når skaden er et faktum og tannen må repareres vil tannlegen bore og legge en fylling. For at behandlingen skal gå så smertefritt som mulig vil tannlegen i det fleste tilfeller gi bedøvelse. Det finnes mange teknikker for restaurering av en skadet tann. Det finnes også mange fyllingsmaterialer, men det vanligste er kompositt. Vi vil alltid vurdere hvilke alternativer som er best for deg både med tanke på valg av teknikk og fyllingsmateriale.

Pris

Pris på behandlingen vil variere etter omfang. En enkel fylling kan koste fra 915,- til 1 545 kroner. Unnlatelse og utsettelse av behandling vil på sikt føre til større skader på tennene og en dyrere behandling. Vi vil kunne gi deg et overslag på hvor mye aktuelle behandlinger vil koste ved første konsultasjon. Se ellers vår prisliste.

Her finner du oss