Tanntrekking

Tanntrekking

Tanntrekking er et alternativ når tannen din ikke lenger kan repareres, eller om du ikke ønsker å beholde den på grunn av store kostnader i forbindelse med reparasjon. Vi anbefaler deg alltid å prøve å beholde dine naturlige tenner. Selv om vi har en del behandlinger som kan erstatte manglende tenner foretrekker vi å bevare dine naturlige tenner. Tanntrekking er stort sett absolutt siste behandlingsalternativ.

Smertefri tanntrekking

Hos oss skal tanntrekkingen utføres smertefritt. Tannen blir bedøvet med lokalbedøvelse og skånsomt fjernet. Du skal ikke kjenne at det skjærer, men du vil kjenne trykk mot området der tannen sitter. Dersom tannen sitter svært godt fast, behøver man enkelte ganger å dele den eller fjerne litt ben rundt for å få den ut. Dette kaller vi kirurgisk fjerning.

Laserfjerning

Ved fjerning av ben kan det være en stor fordel å bruke laser for å løsne tannen. Laserfjerning av ben vil ofte føre til mindre smerter og hevelser etter inngrepet sammenliknet med konvensjonell fjerning av ben der man bruker bor.

Energien i laserstrålen skyter vekk ben og man unngår vibrasjonen og duringen som oppstår ved bruk av store stålborr. Ved bruk av laser kan man ofte redusere behovet for åpen kirurgi, noe som gjør at helingstiden blir kortere og smertene i etterkant mindre. Stabilisering av blogkoagelet med Nd-YAG-laser reduserer også blødningstiden etter inngrepet.

Pris og komplikasjoner

De fleste tenner er greie å fjerne, men noen ganger kan de være vanskeligere å få de ut. Dette gjelder spesielt visdomstenner, rotfylte tenner og ødelagte tenner. Da kan man bli nødt til å fjerne dem kirurgisk.

Kirurgisk fjerning innebærer at vi deler tannen og fjerner litt ben rundt den før vi lirker den ut. Siden det er vanskelig å estimere tidsbruk på fjerning i slike tilfeller setter vi alltid av tid, slik at bedøvelsen får god tid til å virke. Da har vi også tid til å forholde oss til komplikasjoner dersom disse skulle oppstå.

Er tanntrekkingen ukomplisert koster det ca. kr. 1 300,- å fjerne en enkelt tann, dersom vi fjerner flere tenner i samme seanse vil ytterligere tenner bli rimeligere.

Kirurgisk fjerning er mer komplisert og tar mer tid, men man vil da få dekket noe av kostnaden. Dette betyr at du må betale en egenandel som også kommer innenfor ca. kr. 1 500,-, resten betaler Helfo. For å få et eksakt kostnadsoverslag må tannlegen undersøke tannen.

I overkjeven kan det oppstå brudd i benet rundt tannen, noe som kan føre til hull mellom munnen og bihulene. I underkjeven er den vanligste komplikasjonen betennelse i benet der tannen stod. Siden visdomstannen i underkjeven kan stå nære nervekanalen, er det fare for skading av underkjevenerven. Dette kan føre til reduksjon i følelsen i underleppen og tungen på samme side. Følelsen kommer vanligvis tilbake av seg selv i løpet av noen måneder.

Her finner du oss