Tannhelse

Tannhelse

Spør oss gjerne hvis du trenger noen nyttige råd i forbindelse med snus- og røykeslutt, munntørrhet eller dårlig ånde. Vi hjelper deg gjerne med råd om munnhygiene, renhold, kostvaner og riktig bruk av fluor.

Karies

«Hull i tennene» er et uttrykk de fleste kjenner til. Det er et folkelig uttrykk for tannsykdommen karies/caries. Karies blir til av bakterier som over tid omdanner sukker fra kosten til syre som løser opp emaljen i tennene våre. Emaljen blir porøs og bryter til slutt sammen, det blir da et «hull» i tannen. Regelmessig fjerning av dette bakteriebelegget og bruk av fluor kan stanse utviklingen av karies. «Små» og begynnende hull kan stanse utviklingen ved hjelp av godt renhold og tilførsel av fluor, mens «større» hull har behov for å få fylling. Hvis hullene blir så store at de strekker seg inn til nerven (pulpa) i tannen, må tannen rotfylles eller trekkes.

Renhold

For å opprettholde en god tannhelse er tannbørsting med fluortannkrem to ganger daglig nødvendig, samtidig som man kan bruke fluorskyllevæske eller fluortabletter som ekstra beskyttelse mot karies. Tanntråd, tannstikker eller interdentalbørster er viktig for å fjerne bakteriebelegg mellom tennene. Man bør også ha et fornuftig og sunt kosthold med faste måltider og begrenset mengde tilsatt sukker.

Periodontitt

Tannkjøttssykdommer kan oppstå dersom den orale hygienen ikke er tilfredsstillende. I første omgang vil plakk og bakterier gi en lett betennelse og blødning i tannkjøttet. Hvis det ikke bedres, kan det utvikle seg til alvorlig og kronisk tannkjøttsbetennelse som ødelegger tannfestet rundt tannen, slik at tannen i verste fall løsner og går tapt. Dette kalles i dag periodontitt, men er en sykdom tidligere kjent som pyrea eller at man «får lange tenner». Dårlig munnhygiene, røyking, stress, arvelige faktorer, samt enkelte sykdommer og medisiner kan forverre sykdommen.

Behandlingen av periodontitt består i at man gjør en grundig jobb med tannbørste og renhold mellom tennene hjemme for å fjerne bakteriebelegg, samtidig som man jevnlig kommer til grundig profesjonell rens av tannstein og belegg på klinikken. Det er vanskelig å reversere festetap som har skjedd rundt tennene, målet er å hindre at sykdommen blir verre.

Periodontittbehandling utløser refusjon fra Helfo.

Erosjoner

Karies dannes av syre som produseres av bakterier. Samtidig kan syre komme fra mat og drikke, og/eller sure oppstøt, reflux og oppkast. Denne typen syre gir ikke hull, men kan gi skader på tenner i form av erosjoner og syreskader. Tannemaljen går i oppløsning og skylles vekk av syren. Nedslitte tenner kan bygges opp igjen med plastmaterialer og fyllinger. Ved svært sterk slitasje og stor belastning på tennene kan det bli nødvendig med krone på en eller flere tenner. Erosjoner og tannslitasje finner man på listen som utløser refusjon fra folketrygden ved behandling.

oslo-tannlege-icon

Ring 22 11 08 54 for timebestilling

Eller registrer deg under, så vil vi ta kontakt for å sette opp en time.
Her finner du oss